Vrijheidsmaaltijd Zeedijk 5 mei 2016

vrijheidsmaaltijd zeedijk CYMK 300 dpi flat_resize_resize_resize

Vrijheidsmaaltijd Zeedijk

Samen eten in Vrijheid

Donderdag 5 mei van 17.00 tot 21.00 uur

Tijdens de hele geschiedenis van Amsterdam zijn haar inwoners opgestaan tegen onderdrukking en onrecht, voor vrijheid en gelijkheid. De open, tolerante, vrije stad die we nu hebben is het resultaat van eeuwen van vrijheidsstrijd. Een lange beweging van emancipatie: mensen die opstonden om hun rechten op te eisen, met vallen en opstaan.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom ook de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

“Op de grens” – het algemene thema van de Vrijheidsmaaltijden 2016.

De Zeedijk is tijdens de oorlog een merkwaardig stukje bezet gebied. Aan de ene kant: de onderwereld, het nachtleven, illegale handel en aan de andere kant: Joods getto aan het eind van de straat. Vraag je eens af: Wat is je eigen grens?

Elke Vrijheidsmaaltijd begint met een toast en vertelt een persoonlijk verhaal of lokale geschiedenis van vrijheid of verzet.

Bewoners, studenten, vrijwilligers van de Tempel en ondernemers zetten zelf tafels,  (klap-)stoelen, picknickkleden, visstoeltjes, strandstoelen, bankstellen etc. op de rijbaan.

We gaan ervan uit dat de hele straat vol zal staan met etende buren, vrienden, voorbijgangers en vaste gasten, die samen eten in vrijheid. Iedereen brengt eten, borden, bestek mee en deelt dat met de anderen.

In de Tempel is zoals alle jaren ook een maaltijd binnen, waar bewoners op kunnen intekenen. Meer informatie hierover volgt via Tempel.

De maaltijd vindt plaats op de rijbaan. (wegafzettingen aan begin en midden, eind van de straat). Vergunde terrassen op de stoepen mogen gewoon blijven staan.

Er mag geen drank verkocht worden aan de tafels op de rijbaan.

Vuilnis
Donderdag is een vuilophaaldag. Dat gebeurt op 5 mei alleen later dan gewoonlijk. Vuilnis ruimen we met zijn allen netjes op in speciale vuilniszakken die worden geleverd door de Reiniging. Om 21.30 de vuilniswagen langs. Wilt u a.u.b. even wachten met vuilnis plaatsen tot na de maaltijd? Om 21.15 moeten alle tafels en stoelen weer van de rijbaan verwijderd zijn.

Het is een mooie gelegenheid om bewoners en ondernemers weer eens gezellig bij elkaar te hebben.

We zien uit naar uw aller enthousiaste deelname. Tot 5 mei!

BIZ Zeedijk
5 mei 2016 – Vrijheidsmaaltijd

16.00    straat wordt afgezet t.h.v. Nieuwmarkt, Prins Hendrikkade en Stormsteeg
              meubilair mag op de rijbaan geplaatst worden
21.00    einde maaltijd – opruimen
21.15    rijbaan moet helemaal vrij zijn
             afzethekken gaan aan de kant
21.30   vuilnis wordt opgehaald