A.s. zaterdag op de Zeedijk! Opera.

OPERA ZEEDIJKV2

Geplaatst in Evenementen | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Nieuwe Haring op de Zeedijk

 

Hollandse Nieuwe op de Zeedijk. 15 juni 2016 18.30-22.00
Haringkar, muziek, drankje, gezelligheid en haring. De nieuwe haring wordt u aangeboden door/bij onderstaande bedrijven.

haring 2016

Geplaatst in Evenementen | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Hollandse Nieuwe op de Zeedijk

poster aankondiging 2016We vieren de nieuwe haring! Kom proeven. Met muziek en gezelligheid!

Geplaatst in Evenementen | Getagged , , | Een reactie plaatsen

2016 05 05 Vrijheidsmaaltijd Zeedijk

Het was de eerste keer dat er een Vrijheidsmaaltijd op de Zeedijk werd georganiseerd. Het is een succes te noemen. Mooi weer, mooie sfeer en saamhorigheid. Mooie reacties van toevallige passanten. Een maaltijd op trots op te zijn.

Verspreid over de straat waren gedekte tafels met de mooie Parooltafelkleden –die overigens allemaal verdwenen zijn… Vrijwilligers kwamen van studentenverenigingen Unitas en Skek, bewoners via SamenZeedijk, familieleden van ondernemers, vaste bezoekers. Zij hebben de maaltijd mooi voorbereid, begeleid en de straat schoon opgeleverd.

Ondernemers hadden soep, hotdogs, Thai noodles, Chinese kokostoetjes, bitterballen, brood, pizza, koud visbuffet, belegde toastjes verzorgd. Bewoners schoven aan met meegebracht fruit, toetjes, zuurkoolstamppot. Er zijn in de straat veel verschillende restaurants en dat maakte de maaltijd gevarieerd.DSC_1658 Crbwcrdfx

DSC_1660 Crbwcrdfx

DSC_1670 Crbwcrdfx

DSC_1666 Crbwcrdfx

DSC_1665 Crbwcrdfx

Bij de opening van de maaltijd werd de volgende tekst voorgelezen:

“Op de grens ‘Op de grens’ is dit jaar het thema van de vrijheidsmaaltijd. Hoe toepasselijk voor de Zeedijk, die aangelegd werd als grens tussen land en water; de oostelijke grens vormt van het Wallengebied en ook in de oorlog een grensgebied was. Aan de ene kant van die grens lag de oude Jodenbuurt, één van de drie door de bezetter aangewezen Judenviertels in Amsterdam, aan de andere kant de Wallen, een voor de Wehrmacht verboden gebied, want stel je eens voor dat een soldaat bij een prostitué een enge ziekte zou oplopen. De Zeedijk was ook verboden voor de Wehrmacht en werd daardoor een merkwaardige vrijplaats, waar allerlei illegale praktijken plaatsvonden: • in diverse huizen zaten onderduikers: Joden, jongens die niet naar Duitsland wilden worden gestuurd voor de Arbeitseinsatz, maar ook gedeserteerde Duitse soldaten; • de zwarte handel tierde er welig; • er werden illegale bladen gedrukt en verspreid en • op verschillende plekken lagen wapens van het verzet verborgen. Uiteraard werd er door de pünktliche Nazi’s regelmatig gecontroleerd, maar het bericht van hun komst werd altijd snel verspreid door iemand die langs de huizen en kroegen rende en waarschuwde dat er controle aankwam, zodat men zichzelf of de illegale spullen op tijd kon verstoppen. Vlak na de oorlog was de grens tussen goed en fout duidelijk, maar inmiddels weten we dat het niet zo zwart-wit was, maar vaak grijs. Wie zij wij om te oordelen? Welke keuzes hadden wij gemaakt, wetende dat hulpverlenen straf betekende: naar een kamp of executie zelfs? Waar ligt onze grens en zijn we bereid die te verleggen om anderen te helpen? Gedenk de vrijheid. Koester haar en deel haar!”

Veel van deze informatie is door Kiek Houthuijsen, die tijdens Huis van Verzet in Café ’t Mandje vertelde, gevonden in verband met haar onderzoek naar het oorlogsverleden van het café en de buurt.

Op de Zeedijk komen ook veel toeristen langs, die uitgelegd kregen waar het over ging, dat ze konden mee-eten. De openingstekst werd ter plekke vertaald in het Chinees,Thai, Engels, Frans. Het werd een mooie uitwisseling van verhalen. Zo zat bijvoorbeeld een jonge Amerikaan tegenover een buurtbewoonster: beide opa’s hadden Pearl Harbour meegemaakt.

Volgend jaar zeker weer Vrijheidsmaaltijd op de Zeedijk!

Geplaatst in Evenementen | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Vrijheidsmaaltijd Zeedijk 5 mei

vrijheidsmaaltijd zeedijk CYMK 300 dpi flat_resize_resize_resize

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Beschermd: Notulen ALV Biz Zeedijk d.d. 19 april 2016

Deze inhoud is beschermd met een wachtwoord. Vul hieronder het wachtwoord in om het te bekijken:

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , | Voer je wachtwoord in om reacties te bekijken.

8 februari sluitingsdatum kaartenactie. Lever uw volle kaarten op tijd in.

Volle kaarten kunnen nog tot 8 februari ingeleverd worden.

Winnaars worden op 13 februari 2016.De trekking van de winnende spaarkaarten zal om 17:00 plaats vinden tijdens de Chinees Nieuwjaarsreceptie in de Haven van Texel.

Dit is uw laatste kans om uw spaarkaarten alsnog in te leveren.

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Sugar & Spice 3 jaar!

Adobe Photoshop PDF

Sugar & Spice nodigt buurtbewoners van de Zeedijk en de Nieuwmarktbuurt om langs te komen voor een persoonlijke kortingskaart met kortingen voor vers brood, onze home made cheese cake en …. een gratis kop koffie naar keuze!
Dit doen we om ons 3 jarig bestaan te vieren met vaste klanten en ondernemers uit de buurt. Maar ook om buurt bewoners die ons nog niet kennen hiermee te stimuleren bij ons even naar binnen te lopen, onze koffie proeven en onze andere producten te proberen.

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Zeedijk e.o. in AmsterdamJournal

AmsJournal1 winter 2015 2016_resize AmsJournal2 winter 2015 2016_resize AmsJournal3 winter 2015 2016_resize AmsJournal4 winter 2015 2016_resize AmsJournal5 winter 2015 2016_resize

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Ondernemers BIZ Zeedijk e.o. wensen u fijne feestdagen.

Ondernemers BIZ Zeedijk e.o. wensen u fijne feestdagen
Verzamel drie verschillende bewijzen van aankoop bij onze ondernemers en win!

Verzamel van drie verschillende ondernemers van BIZ Zeedijk een stempel, sticker of ander bewijs van aankoop op de actiekaart.

Bewoners van BIZ-gebied Zeedijk ontvangen een kaart in hun brievenbus en krijgen het eerste stempel cadeau.

Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de kaart op de winkelruit. De kaarten kunnen worden ingeleverd bij de deelnemende bedrijven.

Volle kaarten kunnen worden ingeleverd tot 8 februari 2016 (Chinees Nieuwjaar).

Prijsuitreiking gebeurt op 13 februari 2016.
Dan worden uit de ingeleverde, geldige kaarten 10 winnaars getrokken.

Plaats en tijd van de trekking en prijsuitreiking worden op www.bizzeedijk.nl gepubliceerd.

Prijzen: 10 x waardebonnen ter waarde van 50 euro, te besteden bij de deelnemende ondernemers.

De waardebonnen zijn te gebruiken tot 1 juli 2016.

De waardebonnen zijn niet inwisselbaar voor geld.
Over de trekkingsuitslag kan niet gecorrespondeerd worden.
Deze actie wordt u aangeboden door BIZ Zeedijk.

def DEZE achetrkant uitdeelkaart fijnefeestdagen 2015 biz_resize def DEZE2 uitdeelkaart fijnefeestdagen 2015 biz_resize

Geplaatst in Algemeen | Getagged , , | Een reactie plaatsen